top of page

Å eie galopphest

Opplev spenningen.

Snakke taktikk med trener og rytter i paddocken før løpet.

Hesten din galopperer til start, lastes inn i startboksen og løpet er i gang.

Feltet svinger ut på oppløpet, summingen fra publikum øker og du ser din hest nærme seg teten.

Jockeyen senker seg ned og driver hesten din frem, og først over mållinjen. 

Lite kan måle seg med følelsen av å heie frem sin egen hest til seier!

Dersom du ønsker å få oppleve gleden og adrenalin-kicket det er å være hesteeier, ønsker vi deg velkommen!

På denne siden vil vi fortelle litt rundt det praktiske rundt registrering av eierskap på Øvrevoll Galoppbane.

 

Galoppsporten blir kalt Sport of Kings da det i starten var først og fremst kongelige og resten av adelen i England som eide de raskeste hestene. Nå er det heldigvis ikke lenger forbeholdt konger og millionærer.

Det finnes mange muligheter å dele kostnadene, og gledene med andre.

Steg én er å finne en trener til hesten. Øvrevoll har profesjonelle trenere som gjerne hjelper deg på veien.

Du finner oversikt med kontaktinformasjon til trenerne her.  

Sammen med treneren finner dere en hest som passer dine ambisjoner, og din lommebok. Hestene kjøpes privat eller på auksjoner i utlandet. Hvert år importeres rundt 60 fullblodshester til avl og løp til Norge.

Noen vil foretrekke å kjøpe en unghest. Da får man vært med på utviklingen fra starten, og  er hesten udøpt kan man finne på eget navn selv også. Andre foretrekker å kjøpe en erfaren hest som allerede har vist potensiale, eller en som man tror kan forbedres. 

 

Et godt tips er å kjøpe en norskoppdrettet hest.

Det er høye premier i løp forbeholdt de norskoppdrettede hestene, og årgangskullene er små. En bonusordning i ordinære løp for de 2 og 3-årige norskoppdrettede hestene, gir eiere ekstra hhv 50 og 40 % av premien.

Fra 2022 er det et eget løp forbeholdt norskoppdrettede 3-åringer på selveste Derbydagen med minimum 400.000 kroner i premiesum.

Det avholdes en auksjon av norskoppdrettede åringer (hestene er ca 1,5 år gamle når de selges) på Øvrevoll hvert år, og dette kan være et smart sted å starte.

Når hesten er kjøpt må eierskapet registreres, skjemaet som skal fylles ut finner du her.  

Er du alene om å eie hesten fyller du ut den første siden.

Er dere flere som skal eie hest sammen må det velges en representant for eierskapet. Ansvarlig eier kaller vi det, og det er denne personen Norsk Galopp og Øvrevoll Galopp vil forholde seg til. Ansvarlig eier vil få kontoutdrag fra Norsk Galopp hver måned, være ansvarlig for innbetalinger og utbetalinger til/fra deleiere og betaling av regninger i forbindelse med hesteholdet. Denne personen får også et eierbevis som skal benyttes ved et eventuelt senere salg. Det er viktig at alle deleierne er inneforstått med ansvaret til den ansvarlige eieren, og vi anbefaler å skrive en kontrakt. Ansvarlig eier bør opprette en egen bankkonto for eierskapet, her vil premiepengene bli overført. Skjema for registrering av bankkontonummer finner du her

Deleiere må fylle i kontaktinformasjon og bekrefte hvor mange prosent av hesten de eier.

Alle hesteeiere må registrere en unik drakt som rytteren vil ha på seg når deres hest starter. Forslag til draktfarger sendes Norsk Galopp email. Når det er sjekket at fargekombinasjonen er ledig kan drakten bestilles. Drakten kan bestilles hos hestebutikken på Øvrevoll, eller på nettet eller i utlandet. Din trener vil hjelpe deg med dette, og ofte kan trener også ha drakter som ikke er i bruk, som nye eiere kan overta. Du finner forslag og mer informasjon her.

 

Treneren er ansvarlig for den daglige treningen av hesten og skal holde eieren informert. Sammen kan dere planlegge sesongen og finne løp som passer. Her kommer det an på hvordan hest man eier. Har du kjøpt en unghest, kan noen trenge mer tid enn andre.

Noen hester kan gå løp ofte, mens andre trenger mer tid mellom løpene.

Uforutsette ting kan skje, og tålmodighet til å vente til hesten er klar for å starte i løp er viktig. 

Hvert år skrives det ut proposisjoner for løp, et program med løp for hester i hver klasse og alderstrinn. Her finner man blant annet navn på løpet, distanse, premiesum og kvalifikasjoner for deltakelse. I løp der ikke annet er meddelt koster det 1 % av premiesummen å melde hesten. I storløp og enkelte andre løp deles anmeldelsesgebyr i flere avdrag/terminer. Eier av hest meldt i slike løp vil automatisk bli belastet på disse datoene, frem til løpet går eller hesten blir strøket fra løpet.

Trener vil normalt gjøre dette på vegne av eieren, men eier har også selv rett til å melde og stryke sin hest. 

Når man kjøper hest er det viktig å undersøke om hesten står meldt i løp hovedløp med terminer, for man overtar ansvaret for betaling av anmeldelser fra handelovertagelsen.

 

Det er ikke til å komme utenom at det koster å eie hest.

Forhåpentligvis vinner hesten penger nok til å dekke en god del av utgiftene og selvfølgelig håper alle å kunne tjene penger. 

Vanlige utgifter i forbindelse med eierskap av hest i tillegg til anmeldelser vil være oppstalling til trener, hovslager, veterinær og forsikring. 

 

Vær også oppmerksom på at profesjonelle trenere og jockeys får 10 % av premien hesten vinner, og lærlinger får 5 %.

I tillegg vil jockeys og lærling fakturere eier for ridepenger. Sum for ridepenger avtales med rytter. 

Dersom man benytter rytter som kommer tilreisende vil de kreve reisebidrag, denne summen varierer og du kan avtale med din trener om du ønsker den ekstrautgiften.

Prisliste Skandinavisk Galopp, klikk her.

Øvrevoll Hesteeierforening

Styreleder Njål Hallre

Telefon 952 43 577

E-post: post@hesteeierforeningen.no

Ønsker du å ta med venner og familie på løpsdager, reserverer vi gjerne et bord til dere.

Ta kontakt med Esben Hansen på mail eller telefon 900 52 785

Vi kan også bidra med informasjon om galoppsporten og spill før løpene starter.

Vi håper du fant nyttig informasjon her, og at vi kan ønske deg velkommen til galoppsportens spennende verden!

1007506.jpg
1001915.jpg
1001083.jpg
1001287.jpg
1001535.jpg
1001152.jpg
1001029.jpg
1003301.jpg
1007385.jpg
bottom of page