top of page
Drømmen om å bli

JOCKEY

Det ser glamorøst ut. Vakre fullblodshester og jockeys i fargerike drakter og hvite bukser i full fart mot mål,

bak ligger det mange år med trening og hardt arbeid.

Her i Norge er det mer vanlig med trav, men på verdensbasis er galoppen en av de største publikumssportene, og våre ryttere kommer med forskjellige bakgrunner og fra mange land.

Her skal vi fortelle litt om noen av mulighetene du har her i Norge dersom du ønsker å begynne å ri galopphester.

Svensk Galopp har en egen jockeycoach i den tidligere toppjockeyen Fredrik Johansson.

I denne videoen forklarer han litt av det som ligger bak en suksessfull karriere som jockey, klikk her (engelsk tale).

Foto: Erling Sæthre-Hansn

Ponnigalopp

Mange av våre aktive jockeys kommer fra ponnigaloppen. Hvert år arrangerer Øvrevoll i samarbeid med NoARK, treninger og løp for ponnier og ridehester og deres ryttere. NoARK står for Norsk Amatørrytterklubb og er en forening som jobber med rekruttering og videreutvikling av amatørryttere.

På kursene må man ha med egen ponni/hest, og man lærer alt det grunnleggende ved trening og løpsridning.

En av verdens mest berømte og suksessfulle jockeys, William Buick red sine første løp som ponnirytter på Øvrevoll, nå rir han hester eid av sjeiker og dronninger og reiser jorden rundt og vinner løp!  

Aktive jockeys Jan-Erik Neuroth, Nora Hagelund Holm og Silje Strand, begynte også som ponniryttere, så for barn og unge er dette en klok vei på veien til å bli jockey.

 

Klikk her du vil lese mer om ponnigaloppen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Willa Schou på vei til seier i amatørløpet Ladies Cup på Derbydagen

Amatørrytter

I Skandinavia kalles de som rir galopphester uten å være lærlinger og jockeys ofte for amatørryttere. Noen er ansatt i staller uten jockeyutdannelse, og noen går på skole eller har annen jobb, og rir ut i fritiden sin. Har du ridd på rideskole og er en kyndig rytter vil de aller fleste trenerne på Øvrevoll gjerne ønske deg velkommen som amatør. Du må da ta kontakt med treneren og avtale tider det passer at du kommer. Det finnes rolige snille fullblodshester man kan starte med, og så vil treneren følge med og gir deg hester som passer til dine rytterferdigheter.

Se en fin video om Tobias Olofsson som har begynt med galopp i Sverige, klikk her 

 

De aller fleste i Skandinavia starter som amatørrytter. Nesten hver uke i sesongen vil det være løp forbeholdt amatørryttere. Om du har fylt 15 år og treneren synes at du er dyktig nok kan du ta ut amatørrytterlisens og få ri løp. For å få lisens må du gjennomføre pålagte kurs og prøver, det kan du lese mer om her, disse avholdes én til to ganger om året.

Amatørryttere vil i motsetning til lærlinger og jockeys ikke få betalt for å ri løp.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rideskole med egne galoppkurs

På Julles Rideskole i Gjerdrum kommune i Akershus arrangerer de egne kurs for alle aldersgrupper der elevene lærer å ri galopphester. Kursdeltagerne er også med på ride/ponnigalopp treninger og løp på Øvrevoll gjennom sesongen. Ildsjelene bak The Norwegian Jockeyschool, Julianne Devold og Kjetil Kjær fikk utdelt et stipend fra Hest360 på The Norwegian Horse Festival i februar 2019 fra Prinsesse Märtha Louise. Nå er det Julianne "Julle" som driver videre, og vi er veldig glade for å ha alle med oss i rekrutteringsarbeidet til galoppsporten.

Lærling

For å bli jockey kreves det at man først rir som lærling. For å få en lærlingelisens, må man ha kontrakt hos en profesjonell trener med mer enn åtte hester i trening. Lærlingtiden er fire år, men dersom man vinner 70 løp før lærlingetiden er utløpt kan man søke jockeylisens tidligere. Som lærling og jockey fakturerer man eier for hvert ritt, uansett plassering. I tillegg får lærlinger 5 % og jockeys 10 % av premien hesten vinner, og det er pengepremie til de fem første hestene i mål i Norge.

Tjene litt lommepenger?

Når hestene skal starte i løp må det være med en person som gjør hesten klar og følger hesten fra stallen og til rytteren er på plass. Vi kaller dette «å leie til løp». Etter løpet tar du imot hesten og tar hånd om denne slik treneren har instruert deg. Det er selvfølgelig ekstra gøy når hesten vinner slik at du får følge med i vinnerpaddocken og ta del i seremonien der.

Det er alltid trenere som trenger hjelp til dette. Er du vant til og kan håndtere hester, og er fylt 15 år kan dette være noe for deg. Det varierer litt hva de forskjellige trenerne betaler for å leie til løp, men det kan avtales på forhånd og det er en spennende og koselig måte å tjene litt lommepenger.

Dersom noe av dette høres interessant ut for deg, så send oss gjerne en melding her.
Skriv hva du er interessert, litt om deg selv og din bakgrunn med hest.


Send email

 

bottom of page