top of page
Historien om Norsk Derby på Øvrevoll Galopp
Program Derby_25 august 2024.jpg
Historien

om Norsk Derby

På Øvrevolls Derbydag er været bra, og det kan det være opptil 8 000 tilskuere på plass. Men det er plass til enda flere, og du er hjertelig velkommen så hold av dagen!. 

Ordet Derby er etter hvert kjent fra flere idretter, men det oppsto i 1780 i England. Historien forteller at Lord Derby og hans gode venn Lord Charles Bunbury trakk lodd om hva navnet til et nytt storløp skulle hete. Lord Derby vant, og derfor heter det Derby-løpet og ikke Bunbury-løpet. "Skal du på Bunbury-dagen" høres litt rart ut i våre ører. Nå finnes Derby i alle land hvor det finnes galopp, og det er i de fleste land på jordkloden. 

I Norge gikk de to første Derbyløpene på Bjerkebanen, men da Øvrevoll åpnet i 1932 gikk løpet der det hører hjemme, da vant Parba.

For barna er det et rikt utvalg av muligheter med leker, rutsjebaner og hoppeslott som noen av aktivitetene. De kan også få seg en tur på en av de fine ponniene. 

De voksne har et variert utvalg av mat og drikke å kose seg med, og høydepunktet for mange er den berømte hatteparaden. Det er klasse for barn, menn, kvinner og par, og premiene er veldig flotte. Så om du ønsker å delta, er det allerede nå tid for å forberede den perfekte hatten. 

Norsk Derby er selvsagt det mest berømte løpet på Derbydagen. Dette løpet går for treåringer, og for eiere, trenere og jockeyer er det en drøm å vinne dette løpet. Siden det kun er én gang man kan vinne løpet blir det ekstra heftig å gå til topps. Mange favoritter har tapt, og den mest kjente er nok Noble Dancer som tapte mot den flotte hoppa Misty i 1975. Siden ble Noble Dancer den beste gresshesten i USA. 

Om du fikk lyst til å ta en tur til Øvrevoll og den store derbydagen, synes jeg du skal ta sjansen. Svært mange av tilskuerne som en gang var der for første gang, kommer tilbake neste gang. Derbydagen er nemlig en happening å få med seg, om man bare vil se eller også ønsker å bli sett.

bottom of page