Hva kan jeg varsle om i galoppsporten?
Galoppsporten skal være et trygt og inkluderende miljø for alle, både to-og firebeinte medlemmer. Norsk Galopp har nulltoleranse for trakassering, mobbing, vold og overgrep mot menneskene i sporten, og mishandling eller alvorlig svikt i tilsyn og stell av hestene.
Å varsle betyr å si fra eller advare om uakseptable eller ulovlige hendelser eller handlinger, enten det retter seg mot mennesker eller hester. Målet med å varsle er å si ifra til personer som kan gjøre noe med det som er skjedd og forhindre at det skjer igjen.
Du kan si fra om uakseptable eller ulovlige hendelser eller handlinger som du selv har opplevd, har oppdaget, har direkte kjennskap til, eller har sikker informasjon om fra andre.
Eksempler på temaer du kan si ifra om er mobbing, trakassering, uønsket seksuell oppmerksomhet, hatefulle og/eller rasistiske ytringer, diskriminerende oppførsel, underslag av penger, brudd på Norsk Galopps Antidopingreglement, eller kritikkverdige oppstallingsforhold, manglende tilsyn eller stell, mishandling og/eller vold mot hester m.m.
Det skal være en lav terskel for å si fra om brudd på galoppsportens regler og retningslinjer.
Hva er ikke et varsel:
Det er også flere forhold som ikke regnes som et varsel. Dette kan være:
-
Misnøye med eller uenighet rundt beslutninger og vedtak som er fattet i tråd med galoppsportens regelverk.
-
Saker som meldes inn som ikke er å anse som et brudd på galoppsportens lover og regelverk.
-
Kritikkverdige forhold som berører personer eller arenaer som faller utenfor galoppsportens ansvar å behandle.
Hva bør varselet inneholde?
Før du varsler kan det være lurt at du oppsummerer for deg selv hva som har skjedd, hvem som er involvert og hvor og når forholdet eller hendelsen har funnet sted. For å sikre en grundig behandling av varselet, er det viktig for Norsk Galopp å få så nøyaktige opplysninger som mulig.
-
Send inn varslet så raskt som mulig etter at du har fått kjennskap til ett eller flere uakseptable eller ulovlige forhold eller handlinger. Tid kan være en avgjørende faktor for å kunne bevise forholdene.
-
Detaljert beskrivelse av forholdet: Hva skjedde, hvem var involvert, hvor og når fant hendelsen sted? Dersom du har informasjon om flere saker eller hendelser, forsøk å beskrive disse separat.
-
Dokumentasjon: Legg ved alle relevante bevis, eksempelvis bilder, filmer, meldinger, e-poster eller lydfiler.
-
Vitner: Er det eventuelle vitner til forholdene, hendelsen eller handlingen? Oppgi navn og kontaktinformasjon til personer som har vært vitne og som Norsk Galopp kan kontakte i forbindelse med varslet.
Hva skjer når varselet er sendt?
Når Norsk Galopp mottar et varsel, behandles det konfidensielt. Saksgangen er tydelig og strukturert for å sikre en rettferdig og grundig prosess for de involverte:
Mottak og vurdering: Varslet registreres og vurderes for å avgjøre hvordan saken skal behandles. Behandlingstiden kan variere avhengig av sakens kompleksitet.
Innhenting av informasjon: Både varsler og den det varsles om, får mulighet til å uttale seg. Også andre undersøkelser som har til hensikt å opplyse saken kan være aktuelt, så fremt det er relevant og forsvarlig, slik som å snakke med vitner.
Vurdering og tiltak: Basert på fakta og regelverk blir det vurdert hvilke tiltak som skal iverksettes. I saker der man anser at det foreligger brudd på straffebestemmelser, oversendes saken Den Høyere Voldgiftsrett.
Oppfølging: Norsk Galopp følger opp saken for å sikre at eventuelle tiltak blir gjennomført.
Saksbehandlingstid kan variere ut ifra tilgjengelige ressurser, alvorlighetsgrad og tilgjengelige bevis. Det kan ta tid å kartlegge en varslingssak, spesielt om saken er alvorlig. Hovedregelen er å «skynde seg sakte», slik at det blir gjort en grundig og god håndtering. Likevel kan du som varsler føle deg trygg på at alle saker blir behandlet og fulgt opp med nødvendige virkemidler.
Hva kan Norsk Galopp gjøre?
Norsk Galopp har kun sanksjonsmuligheter ovenfor personer og forhold som hører inn under galoppsportens jurisdiksjon. Norsk Galopp kan ikke håndtere saker som gjelder privatrettslige eller andre forhold som ligger utenfor galoppsportens ansvarsområde.
Saker der utredningen avdekker forhold som medfører brudd på Norsk Galopps regelverk, oversendes Den Høyere Voldgiftsrett.
Det er samtidig viktig å huske på at selv om en sak av ulike årsaker ikke går videre til behandling innenfor Norsk Galopps selvdømmerett, kan Norsk Galopp likevel ha tatt i bruk andre tiltak for å følge opp saken på en forsvarlig måte. En slik oppfølging kan innebære administrative pålegg om utbedringer, administrative gebyr eller ren veiledning om galoppsportens regelverk.
Jeg skal hjelpe noen med å varsle -
hva gjør jeg?
Hva bør jeg vurdere før jeg hjelper noen med å varsle?
-
Akutt behov for hjelp: Vurder om situasjonen krever umiddelbar medisinsk eller psykologisk assistanse.
-
Politi eller andre myndigheter: Ved alvorlige eller kriminelle forhold, vurder om saken bør rapporteres til direkte til politiet eller andre relevante myndigheter.
-
Dokumentasjon: Hjelp til med å samle og organisere nødvendig dokumentasjon.
Hvordan kan jeg støtte en varsler?
Som arbeidsgiver, kollega, tillitsvalgt eller ven kan du spille en viktig rolle ved å:
-
Lytte aktivt: Vis forståelse og ta informasjonen på alvor.
-
Tilby støtte: Vær en trygghetsperson og tilby å være med under møter eller samtaler.
-
Veilede i varslingsprosessen: Hjelp til med å identifisere riktig kanal og form for varsling.
-
Opprettholde konfidensialitet: Del kun informasjon med de som trenger å vite det.
-
Egen rolle: Vær bevisst på dine grenser og søk råd dersom du er usikker på hvordan du best kan hjelpe.